Hundsele

Hundsele hur ska den sitta?

Hur ska hundselen sitta?

Detta är en fråga som ofta kommer på tal när man diskuterar om koppel & selar. Så här tar vi diskussionen en gång för alla!

Varför hundsele?

Hundsele är att föredra för dig som har en hund som inte tycker särskilt bra om halsband, har en hund som drar i kopplet eller för dig som tycker om att exempelvis vandra, cykla eller jogga med din fyrbenta vän.

Vad är en hundsele?

En hundsele är ett hjälpmedel som hjälper till att hålla hunden kopplad, selen är ett annat alternativ till halsband & föredras oftare än halsband då det finns mycket större mån för justeringar gällande hundselar.

Olika typer av hundselar.

Det finns en hel del olika varianter av selar med olika funktioner att välja mellan på en otroligt bred marknad & det är lätt att känna sig vilsen. Nedan har vi listat de vanligaste typerna av selar.

Promenadsele

Promenadselen är den vanligaste typen av hundsele. Promenadselen används till vardags, kan se ut på en hel del olika sätt & sitter runt hundens främre del via ett koppelfäste på ryggen. En del hundselar har även ett koppelfäste fram på bringan & kan då även användas som antidragsele. Många promenadselar är utrustade med tillbehör så som reflexer, handtag & namntaggar.

Klicka här för att kika in vårt stora utbud av koppel & selar.

Pinnsele

En pinnsele utsticker sig en del från en vanlig dragsele då en pinne sitter fast i selen bakom hunden. Pinnen hjälper till med att ta bort belastningen från hundens höfter & är anpassad för att dra exempelvis en släde då den är anpassad för att dra någonting från en lägre dragpunkt.

Dragsele

En dragsele kan även den se ut på många olika vis och är anpassad för att hunden ska ha maximal rörelsefrihet för att varken påverka rörelsemönstret negativt eller orsaka exempelvis led & muskelskador.

En vanlig dragsele är till för att dra exempelvis en människa på skidor. Dragselen är därför anpassad för att dra någonting från en högre dragpunkt än exempelvis pinnselen.

Weight Pull-sele

Weight pull-selen är utformad för att dra föremål så som exempelvis kedjor eller kättingar längs med marken, från lägsta möjliga dragpunkt. Det är noga att man inte använder fel sele till dessa ändamål då risken blir allt större för att hunden belastar fel muskler och skadar sig. Weight Pull-selar behöver oftast specialanpassas just efter din hund & kan därför behöva sys efter din hunds egna mått.

(Du kan läsa mer om hur du mäter din hund längre ner på sidan)

Kombisele

Kombiselen, även känd som 'Combine-sele', är en mångsidig dragsele som passar perfekt för aktiviteter som skidåkning, cykling och mer. Den är speciellt utformad för att enkelt kunna kombineras med pulkadragning för din hund. Med sina smidiga fästen kan du snabbt och säkert fästa pulkan i selen. Dessutom är selen utrustad med en midjerem som förhindrar att den vrider sig när hunden stannar abrupt med pulkan bakom sig. Med kombiselen kan du och din fyrbenta vän njuta av äventyr utan komplikationer.

Spårsele

En spårsel kan variera i utseende, likt promenadselar. För optimal komfort och rörelsefrihet bör en spårsel helst vara utformad i en Y-modell från halsen ner till bröstkorgen. På så sätt undviks begränsningar av hundens naturliga rörelser. Om selens konstruktion korsar bröstkorgen under halsen kan det försvåra för hunden att nosa marken och hindra den från att sträcka ut sina framben fullt ut.

Vissa spårselar är utrustade med fästpunkter på bröstkorgen eller under magen för att fästa spårlinan. Genom att låta spårlinan löpa mellan hundens ben och hålla den nära marken störs inte hunden under spårarbetet. Denna design lämpar sig bäst för större hundar.

Antidragsele

En antidragsele kan användas antingen förebyggande tillsammans med koppelträning från husse/matte eller som ett hjälpmedel om hunden redan drar i kopplet. Genom att fästa kopplet i ringen framtill på selen istället för på hundens rygg begränsas hundens framåtrörelse och ger dig som ägare bättre kontroll över hunden.

Hur mäter jag min hund?

När du mäter din hund är det viktigt att använda ett mjukt måttband. Skulle du efter mätning hamna mellan två storlekar ska du alltid sikta på den större storleken.

Att tänka på när du köper en hundsele är att storlekarna kan variera beroende på olika tillverkare, kontrollmät därför alltid varje gång du ska beställa en sele.

När du ska beställa en sele online visas storlekarna i produktbeskrivningen.

Klicka här för att komma till ett stort urval av hundselen.se's hundselar.

Hur mäts ryggen?

Ryggen mäter du från hundens manke till hundens svansrot.

Hur mäter jag halsen?

För att mäta runt halsen mäter du där halsbandet brukar sitta.

Hur mäter jag bröstkorgen?

Bröstkorgen mäter du runt den största delen av bröstkorgen vilket oftast är bakom frambenen.

Mät frambenens längd.

Mät från benets insida från bröstkorgen till fotleden.

Hur mäter jag tassarna?

När du ska mäta tassarna rekommenderas det att din hund har nyklippta klor.

Lägg hundens tass på ett papper & rita konturer med en penna. Mät sedan tassavtrycket med ett måttband.

Till ett stort utbud av hundselar